Show translate page
Banner

Vad är ”inre bönen”?


Att slappna av inför Gud/Jesus

I många situationer kan det vara bra att kunna slappna av och känna sig trygg hos Gud.

Här kommer några exempel på situationer som kan vara jobbiga i livet:

• Man känner sig orolig och rädd, och funderar över om något hemskt och otäckt ska hända
• Man är rädd för olika saker, som till exempel att gå själv hem från skolan, åka buss eller tunnelbana
• Man är rädd för människor, att bli mobbad, ensam eller sviken av en kompis
• Man är rädd för att bli sjuk, att föräldrarna bråkar, att man inte klarar av skolarbetet eller förvänt- ningar från lärare, kamrater och föräldrar
• Man har svårt att sova
• Man har ont i huvudet eller i magen
• Man lätt hamnar i bråk
• Man har svårt att koncentrera sig i skolan, eller i andra situationer som kräver det


Om man är stressad och spänd är det lättare att bli rädd, orolig eller ledsen. Om man kan lära sig att vara  avslappnad i Guds närvaro och bli medveten om hans kärlek, trygghet och omsorg, är det lättare att klara av jobbiga situationer.

Vad kan vi lära oss av den inre bönen?
Den inre bönen kan hjälpa dig att göra en överlåtelse av hela din varelse till Gud, så att du blir mer och mer medveten om Guds omsorg om hela dig, din kropp, själ och ande (ditt hjärta). Det blir lättare och lättare att på ett naturligt sätt återvända till den inre tryggheten och vilan hos Gud/Jesus.

Genom korta böner och textläsning blir Guds Ord levande i ditt hjärta och du kan återvända till Guds tröst, omsorg och uppmuntran som Orden ger i den situation du behöver dem i. Till exempel om du känner dig ensam för att det hänt något jobbigt i skolan, så kan ordet: ”Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig” kännas som en tröst just när känslorna är som jobbigast.

Den inre bönen har tre huvudmoment: 
- Överlåtelse av kroppen till Gud/Jesus
- Överlåtelse av själen (tankar, känslor och vilja) 
- Överlåtelse av anden (hjärtat)


Vad kan vi lära oss individuellt och i grupp?
Individuellt kommer du att lära dig att Gud/Jesus önskar att lära känna dig som person. Vi är väldigt olika och det är ju det som Gud har tänkt. Du behöver inte göra dig till, inte bli någon annan än den du är, inte jämföra dig med andra och tycka att du inte är lika fin som andra. 

Genom den inre bönen kommer du att lära känna Gud/Jesus själv och veta djupt i ditt innersta, att var än du är, vilken situation du än befinner dig i, så kommer Jesus alltid att vara med dig.

Bli en Arken Partner
Få Arkens nyhetsbrev gratis