Show translate page
Banner

Lite nytt från Filippinerna

18 feb, 2014

Har fått lite rapporter via mail från Göran som just nu befinner sig i Cebu:

"Jag befinner mig nu i Ormoc en stad på Leyte. Vi har idag varit i Tacloban och skådat den stora förödelsen efter tyfonen. Många försöker bygga upp sina hem igen men det återstår mycket arbete. Edgar tror att det kan vara uppemot 50-60.000 som dött och inte ca 10.000 som media sagt. Vi har stannat efter vägarna där det bor ett mindre antal familjer. Delat ut säckar med mat, mediciner, vitaminer, cornbeef, vatten, lite kläder och något mer. Folk blir otroligt glada och tacksamma. Vi har också delat ut biblar och traktater.

På kliniken i Lapu Lapu driver de nu ett program som heter Provision kids.
I det programmet så får man skolgång och allt material som behövs av ryggsäck, pennor, skrivböcker osv.
Pga tyfonen så går barnen nu i skola även på lördagarna, åtminstone de yngre. Så på söndagarna så kommer de sponsrade barnen till centret i Lapu Lapu.
Alla barn registreras så man kan följa upp ifall de inte skulle vara där. Om de inte varit där på två gånger så kollar man upp ifall något hänt.
De har tränar upp ledarna att kolla barnens kroppar ifall de skulle ha utslag, sår, brännskador etc.
Först har de en stund då man sjunger tillsammans, de kan ha drama, lekar. Ofta delar man in sig i olika åldersgrupper då man samlar dem i mindre grupper.
Efter det så får de mat från en cateringfirma. De får också en säck med ris med sig hem ca 2-4 kg som de använder under veckan.
Till kliniken har det köpt in en hel de möbler, mediciner, utrustning mm. Den är inte klar med de har kommit ganska långt. De har ett stort rum på ca 24-30 m2, och de har nyligen fått in vatten. Elen är på 175 volt så de jobbar med myndigheterna för att få 220 för bl a air-condition som också finns på plats. Det finns även flera fläktar."

Mer bilder och rapporter kommer om någon vecka.
I övermorgon (torsdag) åker jag (Anita) till Indien. Ska bli spännande att få jobba med utrustningen av utvecklingscentret!