Show translate page
Banner

Glädjande rapporter från ön Olango på Filippinerna

09 nov, 2015

Mat till skolbarn

Tidigt en morgon i augusti tog pastor Edna Bantigue och hennes medarbetare doktor Charna och pastor Avelino, båten till Olango för att besöka Talima Elementary School. Genom stöd från Arken kunde man den här dagen underteckna ett samarbetsavtal med rektorn. Under 6 månader kommer den första gruppen av 25 elever att få hälsovård och näringsriktig mat.

Talima School

Edna skriver avtal

Tandundersökning Olango

Först blev barnen vaccinerade, sen fick de genomgå en tandundersökning innan det var dags för lunch. Teamet som lagat maten bestod av medlemmar från den nystartade församlingen på ön, som gick in i arbetet med stort engagemang och kärlek. En del av barnen kunde inte äta därför att de inte visste hur man använde gaffel eller sked, men nu fick de hjälp att lära sig. Alla barnen fick också multivitaminer. Teamet kommer att arbeta med barnen tills i början på nästa år, då resultaten av projektet skall utvärderas. Det kostar 5 kronor per dag att ge ett barn de näringsämnen de behöver för att växa upp friskt. Vi vill hjälpa många fler barn på skolorna i Olango. Det här är bara början.

Handtvätt Olango

Mat till skolbarn Olango

På grund av turismen har fiskemöjligheterna runt ön Olango minskar drastiskt. Eftersom de flesta lever på fiskenäring måste männen bege sig till en annan ö och är borta mellan 4-6 månader i sträck. Det innebär att mammorna blir ensamma med barnen och med väldigt begränsade inkomster under långa perioder. En del män jobbar inom byggbranschen, också långt borta och med en lön på mellan 30-50 kronor om dagen. Fattigdom och ensamhet är stora problem i familjerna på ön. De fattigaste bor inte heller centralt på ön utan ute i bushen.
Mellan september och februari är havet stormigt och farligt med höga vågor. Tre dagar i veckan åker våra medarbetare fram och tillbaka till ön med mat till skolbarnen. Förutom näringsriktig mat får barnen lyssna till Bibelberättelser. Flera föräldrar tog bort sina barn från programmet i början, eftersom de var miss-tänksamma mot arbetet. Nu har de bett att få komma tillbaka, eftersom de sett att de andra barnen blivit så mycket bättre. De har också öppnat upp sina hem så pastorn i den nystartade församlingen och medarbetarna gör hembesök i familjerna flera gånger i veckan. Det har byggts vänskapsband som gett familjerna uppmuntran och hopp för framtiden.

Hembesök Olango