Show translate page
Banner

Jesus i vård och omsorg

23 maj, 2013

Hur synlig får Jesus bli i vård och omsorg?

Inom ramen för Jesusmanifestationen samlades en fullsatt publik i Citykyrkan lördag förmiddag för att ta del av intressanta erfarenheter och tankar.

Initiativtagare till seminariet var Linda Bergling pastor och författare som i sin helandetjänst och i mötet med sargade personer utarbetat en modell för kristen själavård, 7-stegsmodellen. Linda driver även frågan om att all behandling och vård som har ett andligt innehåll eller ursprung skall varudeklareras så att den enskilde patienten skall kunna välja en behandling som överensstämmer med den egna livssynen.

Paneldebatt Jesus i vården

De övriga medverkande var:

Gertrud Storsjö, författare, missionär och nu aktuell med boken "Buddha eller Kristus". Hon betonande vikten att vi behöver Guds hjälp att förvalta evangeliet i en mångkulturell tid.

Lisa Birgersson, psykolog och socionom som vid sidan av sitt arbete driver en kristen samtalsbyrå i Göteborg. Hon berättade om etiska och andliga dilemman som patienter kan uppleva i mötet med mindfulnessbehandling inom sjukvården. Hon har även erfarenhet av att kristna alternativ och värderingar diskrimineras och marginalisers inom utbildning och vård.

Margaréth Jansson, ordförande i Kristna Sjukvårdsförbundet, möter sjukvårdspersonal som av sina arbetsgivare förväntas delta och utbilda sig i österländska metoder som mindfulness.

Tomas Seidal, läkare, berättade om sitt arbete med att framföra en kristen värdegrund och en kristen människosyn som etisk grund inom sjukvård.

Maria Christensen, socionom, delgav sina erfarenheter av att möta mindfulness som sjukvårdsbehandling. Vilket resulterat i att göra en vetenskaplig studie och en insikt om att vi behöver arbeta fram kristna vårdalternativ inom vård och omsorg och vetenskaplig dokumentera arbetet.

Mikaela Blomqvist, läkare och psykiatriker har startat ett kristet vårdhem i Finnland där patienter med psykiatriska diagnoser får vård på kristen grund. Ett pionjärarbete som bär god frukt. Hennes erfarenhet är att Jesus bryr sig om sina minsta och de blir friska och får upprättade liv.

Siwert Öholm känd Tv-profil ledde seminariet.