Show translate page
Banner

Varför avgift på Kvinnokonferensen

25 apr, 2012

Frågan har uppkommit varför det tas ut en avgift till den ekumeniska kvinnokonferens som anordnas i maj av Kvinnor i Nätverk Sverige i Församlingen Arkens lokaler. Vi har bett Linda Bergling, ordförande för Kvinnor i Nätverk Sverige, att besvara denna fråga.

- Den svenska organisationen är en del av Kvinnor i Nätverk Norge. I Norge är det vanligt, ja självklart, att man i olika konferenser och seminarier har en avgift. Den går till att täcka alla omkostnader såsom; arvoden, resekostnader för talare, hotell, lokalkostnader, marknadsföring och personalkostnader.

-I Norge har avgiften varit cirka 950 SEK (1 310 SEK inkl. ledardagen). Även andra stora konferenser som t ex SommarOas har en konferensavgift för att täcka sina omkostnader. Deras avgift 2012 är 600 SEK. Vi har försökt att hålla avgiften så låg som möjligt i Kvinnor i nätverk för att så många som möjligt skall kunna komma till konferensen. Denna avgift betalar självklart inte för förkunnelse och förbön utan enbart för de praktiska omkostnaderna, betonar Linda Bergling. 

Kvinnor i nätverk överväger att inte ta ut någon konferensavgift när de fått en stabil grund för sin ekonomi.

Som pastorer i Församlingen Arken har Linda och Gunnar Bergling valt en annan väg.
- I Arken tar vi ingen konferensavgift utan vi försöker täcka våra omkostnader genom kollekter och frivilliga gåvor. Det är inte alltid möjligt, men då får vi försöka täcka det på andra sätt. Eftersom vi är en stor organisation så har det för det mesta gått, även om vi ibland har stora underskott i samband med olika konferenser. För oss är det viktigt att våra möten är öppna och tillgängliga för alla. Det enda vi tar ut avgifter för är specifika kurser och utbildningstillfällen, säger Linda Bergling.

Kvinnor i nätverk i Norge har en policy att inte ta upp kollekter för att täcka omkostnader för konferensen utan enbart ge utrymme för kollekter till olika missionsprojekt bland kvinnor och barn. Under kvinnokonferensen i maj kommer kollekter att tas upp till flickor i Nepal och Kolkata samt till Heidi Bakers arbete i Mocambique. En kollekt kommer också att tas upp på kvällen för att ha möjlighet att sprida visionen om Kvinnor i nätverk vidare.

-Kvinnor i nätverk Sverige täcker sina egna kostnader och har ingen organisatorisk koppling till Arken, men hittills har Församlingen Arken sponsrat Kvinnor i nätverk genom att erbjuda lokaler och ett visst stöd genom organisationen, säger Linda.

Kvinnor i nätverk har i dagsläget en minimal ekonomi, eftersom arbetet är i en pionjärfas. Genom medlemsavgifter kommer endast mindre summor in.

-Hoppas du kans stå med oss i visionen för Kvinnor i nätverk och vi skulle bli väldigt glada om du ville vara med och förverkliga den tillsammans med oss, avslutar Linda Bergling.

 

Läs mer om Kvinnokonferensen och Kvinnor i nätverk Sverige.