Show translate page
Banner

Gud vill ge sjufalt tillbaka

24 apr, 2012

Referat av Linda Berglings predikan Helandesöndag 9 oktober 2011.

 

Läs vittnesbörd från kvällen.

Vi lovsjunger och Jesus talar in i vårt liv. Vi behöver ett personligt möte med Jesus. Vissa av oss behöver längre tid att vara i Guds närvaro för att ta emot. Byggandet i Sjöhamra för människor som behöver extra tid i Jesu närvaro. Alla diagnoser har fått böja sig inför Jesus. En liten förkylning är lika lätt för Jesus att bota som en stor förkylning. Helandedagsgäster kommer för att möta Guds kärlek i vilostolar och får tömma sin smärta i förbönssamtalen. Upprättelselinjens elever med utvidgat program. Träningslinjen, har skatten i lerkärl och får ge utrymme för Jesus att göra sin tjänst genom dem.

Jesus kommer att vara densamme i evighet och han gör samma gärningar i dag som när han vandrade här. Älskar vi det här jordelivet, så att vi vill tjäna Jesus och därför vara kvar här på jorden? Vilken framtid vi har efter jordelivet med Jesus? Oberoende var vi hamnat i världen, hur fint yrke vi än har, så är vi dårar utan Jesus. Vi skäms inte för Jesus. Vi är så stolta över Jesu namn som är över alla andra namn.

Vi ser allt som skuggbilder (Hebr 8:5-13) i gamla testamentet (GT). Lagen kan endast uppenbara Guds vilja och visa oss hur långt borta från Gud vi har hamnat. Vi kan komma till Gud genom Jesus, det nya livet som vi fått i Jesus Kristus. Det nya livet skall få utvecklas i oss. Det är fantastiska löften i GT som Gud gett om att han vill avvältra all vanära från vårt gamla liv (Jos 5:9-10).

Israel hade gått i 40 år i öknen. Israel skulle inte in i nya livet med det gamla livet med sig. Slavmentaliteten skall bort, de skulle lämna det i öknen. De kunde inte gå in i nya landet med slavmentaliteten. Vårt gamla liv skall begravas också. Vi skall lämna det gamla bakom oss. Israel plockade upp stenar när de gick över Jordan. De skulle vara minnesstenar så att de aldrig skulle glömma vad Gud hade gjort i deras liv. Vi skall inte heller glömma vad Gud har gjort oss. Vi skall inte glömma bort tacksägelsen. Israel fick fira lövhyddohögtiden för att minnas Guds stora gärningar i öknen, inte knorr, knot, uppror osv. De skulle komma ihåg Guds beskydd, manna, Guds ledning och allt vad Gud gjort bland dem, Guds godhet. De skall prisa Gud för hans godhet. Det förflutna räknas inte längre. Jesu blod övertäcker hela vårt liv och det skall inte hindra vår framtid. Ps 103: Lova Herren min själ….

Vi har rätt att bli helade och det gäller oss som tagit emot försoningen och bara oss. Det är på grund av Jesus. Vi har nya förutsättningar. Det nya har kommit. Vi har rätt till helandet – ett nytt utgångsläge. Alla våra synder är försonade och vi kan göra anspråk på helandet för försoningens skull. Han som förlåter oss alla våra synder och botar alla våra sjukdomar. Vi är i Jesus Kristus och syndens makt är bruten. Han kröner oss med nåd och barmhärtighet. Vi blir unga på nytt som örnar. Vilken kraft örnarna har. Herren skaffar rätt åt alla och förnyar oss. Vi skall aldrig glömma Guds välgärningar.

Ps 139 ”När jag formades i det fördolda…” Guds ögon såg oss redan när vi var outvecklade foster. Alla våra dagar var skrivna i Guds bok redan innan någon av dem hade kommit. Gud vet varenda en av våra dagar. Guds vilja är starkare än mörkrets vilja och ingenting kan hindra Gud. Mörkret har ingen makt över vårt förflutna. Bara de som tror på Jesus kan åberopa Hans blod och vandra i daglig rening inför honom. Ingenting av det förflutna står mellan oss och Gud. Skuldebrevet är spikat på korset. Fienden har ingen makt att anklaga oss längre - är inte det underbart? Vi är totalt accepterade och godkända av Gud. Mörkret måste flytta sig. Fienden vill gärna anklaga oss, men skulden är försonad med Gud. Kol 2:11-19 beskriver hur fienden är besegrad och skuldebrevet överstruket.

Alla våra synder är förlåtna och skuldebrevet är överstruket. I det amerikanska programmet ”Extreme home make-over” bygger man nya hus för utsatta familjer. Vi har fått ett nytt hus från Gud. Så vi som troende skall ha mycket större glädje, det förflutna hindrar oss inte längre!

Paulus förflutna var mörk, han hade varit en våldsman, men Herrens nåd överflödade över honom (1 Tim 1:13-16). Ju fulare synden är, desto större är nåden. Nåden överflödar över oss. Som den förlorade sonen som kom tillbaka till fadern – en överflödande nåd. Sonen måste först uppleva nåden, innan han kan börja det nya livet hos pappan. Hemmavarande sonen ville säkert gärna påminna om det förflutna. Efter nåden och helandet kunde den förlorade sonen berätta om det förflutna för sin pappa utan att bli fördömd. Han kunde ta emot helandet. Gud gör allting nytt. Se någonting nytt har kommit. Gud säger i GT att minnet av det gamla måste utplånas, så att vi kan komma ihåg det goda Gud har gjort. Fil 3:7-14 talar om att vi får glömma det som ligger bakom och sträcka oss mot målet.

Vi som är födda på nytt, vi har rätt att få helandet från det förflutna. Det som sårar oss och fortfarande hindrar oss, skall bort. Paulus lät Jesus upprätta honom. VI behöver ta steget i Anden, så att det gamla livet inte kan hindra oss. VI behöver låta Jesus beröra det som varit. Satan använde säkert Paulus förflutna för att slå ner honom, så han måste ha gått igenom en rejäl upprättelse från Gud. Paulus fick säkert be mycket för att Jesu blod skall upprätta honom och hela hans själ och de svåra minnen från tiden när han förföljde församlingen. Paulus skriver hela tiden från det nya livet. Paulus säger att Gud har gjort mer än fienden. Det förflutna kunde inte hindra honom längre. Djävulen älskar att plåga oss med det förflutna. Vi vet vilken nåd vi har. Vi skall glädja oss över det nya huset som Gud gett oss. VI skall glädja oss över vad Gud kommer att ge oss i framtiden också.

Själens helande i relationer som gått sönder, handlar om att vi även behöver efterskänka andra människors skulder. Skulderna är verkliga. De troende förlät Paulus hans stora skulder, vilken tur för oss. Förlåt dem, som står i skuld till dig. Våra synder bröt ner Jesus och hela hans väsen. Skulder som andra har åstadkommit i vårt liv skall vi efterskänka. Ju större skulder, desto mer bitterhet om vi inte förlåter, och så stänger vi himlen för oss. Gud stänger inte den utan vi gör det. Gud kan inte hjälpa oss då och helandet kan inte nå oss.

Men vi kan leva i den djupaste nöd med lovsång på våra läppar! Vi kan ha en stark smörjelse i varje livssituation - för när vi har skölden, så kan inte mörkret nå oss. Och Gud vill ge oss sjufalt tillbaka enligt hans löfte.

Läs vittnesbörd från kvällen.