Show translate page
Banner

Nytt sound från Arken

18 apr, 2012


På bilden: Joonatan Savolainen i studion.

I somras hoppade Juuso Savolainen av sitt band Safemode för att istället ägna sig åt lovsångsproduktioner i församlingen.
-Det var rätt tid. Det är det här jag brinner för nu, säger Juuso.
Resultaten har inte låtit vänta på sig. Redan lördagen den 26 november släpps första skivan som heter I Hans härlighet. Låtarna är skrivna av Christina Tärnroth och arrangerade av Juuso med ett nytt och fräscht sound. Även en låt som är skriven av Åsa Dahlberg finns med på skivan.

-När Juuso leder lovsången i församlingen är det en ny härlig stil som vi inte tidigare haft. Jag har längtat efter den här skivan, berättar Lasse Peterson, familjepastor.
Redan i somras började Juuso och några vänner arrangera om Christina Tärnroths låtar till ungdomligare och tyngre sound.
-Jag vet inte var tanken kom ifrån, men jag tyckte att det skulle vara kul att arrangera Christinas låtar med lite fräschare sound. På sommarens sena nätter höll vi på, Abraham Tärnroth, Janne Kärki, Sami Rantamaula och jag. Vi kände smörjelsen redan då, berättar Juuso.

Som en julkalender
- Jag var på semester på Västkusten när killarna kom igång. Varje morgon hade det kommit en ny låt på mejlen. Det var som en julkalender där man får öppna en ny lucka varje dag. Det här måste vi göra något av tänkte jag, berättar Christina Tärnroth som är lovsångsansvarig i Församlingen Arken.
I höstas började Juuso årskurs tre på Arkens bibelskola och då föddes idén med att spela in en skiva. Juuso har hållit i trådarna och Christina Tärnroth har fungerat som handledare.
- Det var tid för ett nytt, ungdomligare sound eftersom vi inte haft det tidigare på våra skivor. Juuso driver det här på ett så bra sätt, han har det i sig. Han har en enorm gåva att arrangera och spela, berättar Christina.

På svenska
De som är med och spelar och sjunger är, förutom Juuso, Jonathan Savolainen, Fredrik Pierrou, Lisa Albinsson, Christina Tärnroth, Abraham Tärnroth, Janne Kärki och Sami Rantamaula. Arve Birkeland och Sami Rantamaula är även med och mixar och spelar in. Trots det nya soundet är alla låtar på svenska.
- Skivan är på svenska för att vi ville börja där. Sedan har vi också verktygen att spela in på engelska.

Gud var med i allt 
De har upplevt att Gud har varit med på ett påtagligt sätt även i de praktiska bitarna. Ett exempel är när Juuso behövde en bas.
-Jag skulle spela in bas på måndagen och det var söndag förmiddag, och jag hade bara en gammal sliten bas som inte gick att få spelduglig. Då kom en församlingsmedlem och frågade: ”Skulle du vilja låna en bas”? Han kom som på beställning. ”Ja visst” svarade jag. ”Jag tar hit den så får du spela”, sa han. När jag kom på måndag kväll stod basen klar på ett bord. Jag öppnade den och det var som att den bara skrek: ”Spela in mig nu.” Det har varit många sådana här detaljer där vi sett att Gud har varit med. Det har bara flutit på. Det har inte varit några hinder. Saker som kan ta flera dagar att spela in har fungerat på första försöket, berättar Juuso som har planer på fler produktioner framöver.

Många visioner
Det finns många visioner om produktioner och detta är en startpunkt som de vill gå vidare med. Juuso planerar redan nästa skiva. Han önskar också att få komma ut på en turné med musiken.
- Skivan blir en ursäkt för att få åka på turné. Tänk att få komma till olika församlingar och få sjunga utifrån den vision och det hjärta som vi har i Arken. Jag har ju turnerat mycket, inte hela mitt liv, men fyra, fem år, i olika länder. Någonstans finns det en längtan att åka ut och turnera en sväng. Det behöver inte vara flera månader, utan bara några veckor, och på det sättet komma ut och vara sänd från Arken som ett lovsångsteam, det vore en dröm. Det vore jättekul.

Release med konsert
Men först ser de fram emot releasepartyt som är lördagen den 26 november klockan 22.00. Då riggar bandet upp för att presentera sin musik för alla som är på plats.
-De som ska spela på releasen är väldigt taggade, avslutar Juuso. 
Du som är nyfiken på nya skivan, kom på releasepartyt!