Show translate page
Banner

Finlands 100:e nationaldag firades i Församlingen Arken

06 dec, 2017

Kvällen börjades med Jean Sibelius och V.A Koskenniemis ”Finlandia-hymn”. Sedan följde flera pärlor från Finlands rika musikaliska skattkammare, bland annat nationalsången ”Vårt land” och älskad finsk julpsalm ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt”, lagom inför adventstiden. Vi fick också njuta av Lasse Heikkiläs ”Suomalainen messu” (”Finsk mässa”) som på ett berörande sätt presenterar Finlands historia, de olika finska landskap och det finska sinnelaget: sisu, arbetsamhet, ärlighet men också kärleken och känslorna som ofta kan vara dolda under den karga ytan.

Timo Jäppinen höll ett tal där han kryddat med humor lyfte fram just de bra saker som vi som finländare kan vara stolta och tacksamma över: ärlighet, äkthet, uthållighet, pålitlighet – alla egenskaper som har sin ursprung i Gud och hans natur. Och att vi har all anledning att tacka Gud för vårt land och vår nation.

Guds kärlek i Jesus och hans försonande verk på korset lyftes också fram under kvällen. Och det gavs en möjlighet till att be frälsningsbön för den som ville ta emot Jesus i sitt hjärta. Efter det lite mer högtidliga programmet var det dags att njuta av god fika och gemenskap i Arkens cafè som var dekorerat med levande ljus, granris och naturligtvis blått och vitt dagen till ära. Det serverades goda hembakade finska delikatesser som kareliska piroger med äggsmör, ”joulutorttu” (finska stjärnformade julbakelser gjorda av smördeg och plommonmarmelad), vacker blåvit tårta med blåbär och massor av finsk choklad. Det var en skön stämning med mycket skratt och intensiva samtal när ca 50 personer njöt av fikat och umgicks med varandra.

Mot slutet av kvällen blev det också några roliga programinslag i form av frågesport som naturligtvis handlade om allt möjligt mellan himmel och jord som hade med Finland att göra. En och annan kanske lärde sig även något nytt om sitt kära fosterland!

Tuula Siltala framförde med djup inlevelse två humorstiska och berörande dikter som talade rakt in i allas hjärtan: ”Saanassa” (”I bastun” med savolax dialekten) och ”Pekka” (om en liten pojke som inte kunde uttala bokstaven ”S”). Det var nog flera som började längta till en varm och skön finsk bastu vid sjön…

Kvällen avslutades med bön för Finland och finländare: att alla Guds goda planer och tankar för Finland ska gå i fullbordan!