Show translate page
Banner

Mindfullness-metoden

Mindfulness metoden är hämtad ur buddhismen. Det är sjunde steget på den 8-faldiga vägen. Kan metoden vara neutral bara för att man bestämmer att det skall vara det?

Mindfulness metoden. Buddha vänder sig i graven?
Ända sedan miljörörelsens tid på 70-talet har jag intresserat mig för varudeklarationer, ärlighet, öppenhet och transparens i presentationen av varor och produkter. Många produkter var då felaktigt eller otillräckligt innehållsdeklarerade. Det fanns safter med stora fräscha äpplen som reklam och benämndes äppelsaft fastän det inte fanns ett enda spår av äpplen i pulvret, bara konserveringsämnen, färg och smakämnen.

På Heathrow för några månader ”tvångssamtalade” jag med en ovillig buddhistmunk i incheckningen. Jag är mycket intresserad av att veta om människor som aktivt praktiserar sin religion/andlighet skulle kunna tänka sig att använda en annan religions innehåll om man plockade ut en del och presenterade den som helt neutral. Sedan jag började min bana som kristen själavårdare har jag ansett det mer och mer vikigt att patienten får del i ett andliga innehållet, om den metod man använder har sina rötter i ett andligt sammanhang. Jag vet att jag hade fått bättre samarbetsavtal med försäkringskassa och arbetsförmedling om jag presenterat mitt kristna hjälparbete som helt neutralt, men för mig har det känts som oetiskt. Jag vill att patienterna skall veta exakt vad de kommer att möta, hur själavården kommer att gå till, hur den kristna tron som metod har sina rötter i människosyn och världsåskådning.

Ursprung
Vad har detta att göra med metoden Mindfulness som är hämtad ur buddhismen. Mindfulness är ett övningsprogram för att öka medvetenheten om vad som pågår i patienten och i dess omvärld. Mindfulnessmetoden har en fokusering på andningen och innehåller enkla övningar son: kroppskännedom, stretch, sittande meditation, andningsövningar och tystnad. Målsättningen är att reducera stress och höja livskvaliteten.

Jo, på Danderyds sjukhus pågår just nu forskning kring patienter som behandlas och rehabiliteras för stress och utmattningsymtom. Där ingår mindfulness-metoden som en del i programmet. Jag har den största respekt för människor som har en längtan att få hjälpa människor som behöver hjälp. Det är en beaktansvärd strävan som jag själv alltid haft. Mina frågetecken gäller öppenhet om av vad metoderna innehåller och vad de har för ursprung.

Släcka livstörsten
Patienterna deltar i programmet genom remiss från andra läkare. Ingenstans står det att mindfulness är en buddistisk metod. Läkaren som utvecklat metoden i Sverige, är till en del öppen om metodens ursprung i sitt undervisningsmaterial, även om metodens innehåll är dolt i övrig information på hemsidan. I sitt arbetsprogram för mindfulness, medveten närvaro här och nu, beskrivs målet med mindfulness är att ”uppnå buddhaskap”. Han visar på samröre med ”hans Helighet” Dalai Lama. Det som däremot inte framgår är att mindfullness är det sjunde steget i den så kallade åttafaldiga vägen till Nirvana. Inte heller framgår det att övningarna i medveten närvaro inte inom buddismen syftar till att hantera stress och få större livskvalitet, utan syftar till att föra fram till det som är slutmålet, 'samadhi' det högsta medvetandetillståndet. Det kan man uppnå genom meditationsteget. Samadhi är det åttonde steget för buddismen och med det menas att nå den stora tomheten, att nå punkten då man slipper återfödandet, släcka all livstörst, där personlighetskärnan upplöses, där alla rörelser skall avstanna, tankar och känslor upphör.

Ur sitt sammanhang
Det sjunde steget, mindfulness har tagits ur sitt sammanhang. Inom buddismen kan man inte hoppa över de sex föregående stegen, vägen är en process, ett sammanhang. Det går ut på att människan skall genomsyras av den buddistiska världsåskådningen. Målet i buddismen är alltså inte själva koncentrationen, utan förvandlingen. Medvetenhet om sig själv, kroppsrörelser, medvetenheten om känslor och tankar, medvetenheten om omgivningen är bara en del. Det viktigaste i mindfulness är medvetenheten om verkligheten. ”Medvetenheten om Buddha, som en personifikation av verkligheten i form av den upplyste läraren. Denna medvetenhet om verkligheten det vill säga buddismens lära och världsåskådning skall hållas vid liv och vidmakthållas i mängden av livets sysselsättningar.” (Citat Dennis Lingwood, känd som Sangharakshita, grundare av västerländska buddhistordens vänner.) Enligt buddhismen kan man inte plocka ut en del av den åttafaldiga vägen och använda den som ett sätt att nå olika positiva sinnestämningar i stället för att söka ”upplysningen”, (förstå lidandets orsak och lidandets upphävande enligt buddismens tankar). Detta kallas inom buddismen för ”asravas, de tre giftflödena. Längtan till känsloupplevelser, längtan efter en annan existens än buddismen, okunnighet om buddismens verkliga kärna, andligt mörker.

Buddha vänder sig i graven
Varför skulle Buddha vända sig i graven? Jo, jag tror att han skulle uppleva att hans lära missbrukades, att den användes utanför sitt sammanhang. Metoden Mindfulness är säkert ursprungen ur en äkta längtan att hjälpa människor. I sin artikel Mindfullness och psykoterapi skriver dr. Niklas Törneke ”Att hämta inspiration och arbetssätt från religiösa traditioner är inte okomplicerat. I sina ursprungliga sammanhang är det vi hämtar ofta sammanbundet med företeelser som är svåra att acceptera från en vetenskaplig utgångspunkt”. Ola Schenekström skriver: ”Som läkare möter jag många patienter som lider av symtom på stress. Det kan gälla oro, nedstämdhet, sömnstörning, ångest, huvudvärk, mag-/tarmproblem, muskelspäninnigar och värk för att nämna några. Under de 30 år som jag arbetat som läkare har jag aldrig sett så många drabbats av stressrelaterade problem som nu.” Även om metoden Mindfulness är ursprungen ur en äkta längtan att hjälpa människor tycker jag fortfarande att patienterna har rätt att veta vilken metod som kommer att användas och på vilket sätt den brukas i sitt ursprungssammanhang. Då menar jag att de behöver få en ingående varudeklaration innan behandlingen har börjat. I mindfulness har man plockat bort den vikigaste delen i steg sju, nämligen”medveten närvaro av verkligheten”. Sjukhus som behöver ge en saklig information till sina patienter så att de har möjlighet att själva aktivt medverka i sin behandling och få möjlighet att ta ställning till om de vill ha del i den på grund av dess andliga innehåll. Det är inte alla som skulle vilja han en behandling som har som syfte att nå buddhaskap.

Neutral?
Blir metoder neutrala bara för att vi bestämmer oss för att det skall vara det? Kan vi plocka delar ur andliga system och använda dem hur vi vill? Det kanske inte är så viktigt för alla hur buddisterna utövar sin religion. Vi vill få ut en bra del och nöjer oss med det. Vi har alla rätt att göra våra val. Men som patient vill jag ha rätt att veta vilket innehåll produkten har.

Och om jag går hem med min kyckling som till en stor del innehåller vatten eller om jag dricker min äppelsaft som inte har några äpplen i sig. Även i vården behöver vi veta vad vi tar del i. Du som vårdtagare har rätt att kräva varudeklaration av alla de metoder som har som mål att ändra din livssituation, som till exempel ge dig lugn och ro, öka din livskvalitet hantera stress, förbättra sömn också de kristna metoderna. Börja kräva varudeklaration!