Show translate page
Banner

Svar om alternativmedicin

01 apr, 2011
Alternativmedicin/komplementär medicin. Jag är väldigt glad över att många har börjat fundera över detta. Och hur vi skall förhålla oss till metoder som har sitt ursprung i framför allt österländsk religion. Tidigare i min blogg skrev jag att jag skulle börja dela med mig av den kunskap jag fått under åren särskilt inom det ofta förekommnade erbjudandet mindfulness; en buddistisk meditationsmetod. Jag kommer att göra en jämförelse och visa på skillnaderna. Börjar nästa vecka.

Redan i mitten av 80-talet började jag intressera mig för dessa frågor. Eftersom jag märkte att människor mer och mer sökte hälsa ur ett helhetsperspektiv, där både ande själ och kropp fanns med, så förstod jag att något skulle ske inom vården inom en kort tidsperiod. Jag anordnade många själavårds- och sjukvårdskonferenser under några år. Läkare och vårdpersonal, mest kristna kom från hela landet. Läkare från Sverige, Malaysia, Norge, England och Sverige var flitiga talare. Ett sjukhus på kristen grund planerades med arbetsnamnet Johanneskliniken. På den tiden var det inte många som trodde att österländska metoder, såsom mindfulness, yoga, tai chi qigong m.m. skulle översvämma vård, skola och omsorg.

Det började formas en dröm i mitt inre att vårdalternativ på kristen grund skulle upprättas, i församlingar och i sjukvården. Vi har rätt till ett val, men jag tycker att det skall vara aktivt, medvetet och grundat på fakta. Det som händer i dag är att många metoder som vilar på en österländsk religion inte tydligt deklareras. Då menar jag att man inte berättar för patienterna och de hjälpsökande hur denna metod används i ursprungsreligionen. Metoderna presenteras ofta som neutrala.

Mindfulness, till exempel, är taget ur sitt sammanhang. Den delen som heter mindfulness är det sjunde steget i den så kallade 8-faldiga vägen som beskrivs inom buddismen. Det steget tas inte förrän ramarna för dess moral och etik inom religionen är väl grundad. Inom buddismen är karma, själavandring central. Den har en helt annan världsåskådning och syn på människan än den kristna.

Synen på lidande och orsaken till lidande är också oförenlig för den som har en kristen tro.Mindfulness är bara en del i en process som man ser tydligt i det åttonde steget. Allt skall stängas av, tankar, känslor och önskningar och man skall förenas med alltet i en tomhet, en upplösning av jaget som kallas för nirvana.

Vi behöver visa respekt och kärlek till alla människor oavsett vilken religion man har. Men det är viktigt att man själv vet vad man har gjort för val och vad man vill införliva i sitt liv, hur man vill lösa sina problem och på vilken andlig väg man vill gå på.

Jag tror inte att vi som kristna skall gå in i någon behandling eller använda någon metod som har sin källa i en annan religion än i kristendomen. Bibeln är väldigt tydlig med detta. Det går inte att ta ut någon metod och ge den ett andligt innehåll som man själv gillar, t.ex att meditera med zenmeditation och sedan fylla metoden med bibelord eller med bön.

Att lära känna Gud gör man på en biblisk väg, genom kärleken till Jesus, bibelordet och ledning från den Helige Ande. Det är viktigt när man söker hjälp i sjukvården att man är observant och vaken. Våga söka kunskap, ifrågasätta och kräva att du skall få en metod som är i linje med din kristna tro.

Ställ frågor:
1. var kommer metoden ifrån?
2. var har den hämtat sin inspiration?
3. hur används metoden i den ursprungliga religionen?
4. har du fått den information som du vill ha
5. begär att få ett alternatriv på kristen värdegrund.
(Vi har flera alternativ själva och kan också förmedla kontakt med andra)

Jag tror inte man som kristen läkare skall blanda in metoder från andra religioner. Det är viktigt att kristen vårdpersonal är trogna mot evangeliet och söker vägar att behandla sina patienter som är i enlighet med deras kristna tro. Det finns ingen motsättning mellan medicinsk vård, bön och tro på evangeliets löften. I Bibeln finns en härlig helhetssyn på människan och löften om läkedom för ande, själ och kropp. Vi behöver arbeta fram alternativ på alla områden med kristen värdegrund.

Vi har under flera år visat att bön och biblisk själavård kan förvandla människors liv (i olika undersökningar) och ge dem mycket bättre livskvalitet. Vi har arbetat med områden som sömn, stress och ångest. I Arken har vi arbetat ut, under många år, ett program för helande och upprättelse som heter sjustegsmodellen. Man kan välja ett ettårsprogram via vårdbolaget Hälsolövet som heter Hälsosteget, men det finns också program som är kortare, t ex tre veckorsprogrammet. Till programmen finns en koppling till vår psykiatriska klinik och även det HVB-hem som är under upparbetande i Åkersberga.

I helgen, söndag kl 17.00 kommer jag att betjäna med undervisning om helande och be med handpåläggning på eftermiddagen i det som vi kallar Helandesöndag. På måndag och tisdag tjänar jag i "Sisters" ledardagar på Gullbrannagården. Ämnet är kommunikation och själavård.
Vi ses.


 Bloggarkiv
Linda Bergling - En presentation